Logo  
english
vimeo facebook twitter
 
Filmovi
Pripremamo
Vijesti
O nama

Dalibor Matanić

Dalibor Matanić

DALIBOR MATANIĆ rođen je 1975. godine u Zagrebu. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Debitirao je 2000. godine festivalskom i kino uspješnicom "Blagajnica hoće ići na more" kojoj je slijedio jednako dobro primljen i film "Fine mrtve djevojke", nagrađen u Puli i Velikom Zlatnom Arenom stručnog žirija, i nagradom publike i nagradom kritike, između ostalih nagrada. Nakon toga režirao je još šest dugometražnih igranih filmova ("Sto minuta Slave", "Volim te", "Kino Lika", "Majka asfalta", "Ćaća" i "Majstori") i nekoliko kratkih igranih filmova ("Suša", "Tulum", "Mezanin") od kojih su dva imala međunarodnu premijeru na canneskom filmskom festivalu. "Tulum" je nakon canneske premijere prikazan na gotovo osamdeset filmskih festivala i nagrađen s 19 nagrada. Njegov najnoviji dugometražni igrani film "Zvizdan" uvršten je, a potom i nagrađen nagradom žirija u službenom natjecateljskom programu „Un Certain Regard“ 68. filmskog festivala u Cannesu. Matanić je za svoj rad dobio cijeli niz međunarodnih i hrvatskih nagrada i stručnih priznanja. Član je Europske filmske akademije.

Daniel Kušan

Daniel Kušan

DANIEL KUŠAN diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1998. godine radi kao redatelj na filmu i televiziji. Režirao je kratke i televizijske filmove, televizijske serije i dokumentarne filmove. Za većinu je filmova koje je režirao sam je napisao scenarije. Režirao je i pisao i za kazalište, a osim toga je objavio nekoliko kratkih priča u književnim časopisima. Član je Hrvatskog društva filmskih redatelja. "Koko i duhovi" je njegov redateljski prvijenac koji je privukao 86.000 gledatelja i bio prikazan na dvadesetak međunarodnih festivala na svim kontinentima. Film je nagrađen sa sedam hrvatskih i jednom međunarodnom nagradom. Početkom 2014. završio je kratki igrani film "Zajedno" te potom i dugometražni igrani film iz Koko serije "Ljubav ili smrt" koji je ostavario najbolju gledanost od domaćih filmova u 2014.

Zvonimir Jurić

Zvonimir Jurić

ZVONIMIR JURIĆ rođen je 1971. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsku i TV režiju 1999. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova ( "Crnci su izdržali, a ja?", "Jurić: tvrđa 1999" i "Nebo ispod Osijeka" ). Autor je igranog filma "Onaj koji će ostati neprimijećen". Režirao je i dio omnibusa "Sex, piće i krvoproliće". Njegov kratki film "Žuti mjesec", dio omnibusa "Zagrebačke priče" bio je prikazan u konkurenciji berlinskog filmskog festivala i osvojio je nekoliko nagrada. Dugometražni igrani film "Crnci" koji je režirao i napisao zajedno s Goranom Devićem nagrađen je s četiri hrvatske i osam međunarodnih filmskih nagrada, između ostalih Grand prix nagradama na festivalima u Linzu, Ljubljani i Beogradu. "Crnci" su 2010. bili hrvatski kandidat za Academy Awards. Iste su godine nagrađeni Nagradom grada Zagreba. Najnoviji dugometražni igrani film "Kosac" predstavljen je na pulskom filmskom festivalu gdje je nagrađen s četiri nagrade te je potom prikazan na uglednom Toronto i Rotterdam IFF-u. 2015. bio je koscenarist i redatelj mini TV serije "Patrola na cesti".

Hana Jušić

Hana Jušić

HANA JUŠIĆ magistrirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu 2007. i iste godine upisala Poslijediplomski doktorski studij književnosti i filma. Do sada je napisala i režirala nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova prikazanih na studentskim, ali i na značajnim europskim festivalima. Potpisala je kratke filmove "Zimica" (međunarodna premijera u natjecateljskom programu uglednog festivalu u Oberhousenu), "Mušice, krpelji i pčele", nagrađen Oktavijanom i nagradom Jelene Rajković i "Terarij", nagrađen Oktavijanom za igrani film te nagradom Zlatna kolica u okviru ZFF-a . Napisala je scenarij za dugometražni igrani film "Zagonetni dječak" redatelja Dražena Žarkovića. "Ne gledaj mi u pijat" njen je prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristice i redateljice. Projekt je razvijan u okviru ugledne scenarističke radionice TorinoFilmLab (programi Script & Pitch i TFL-FrameWork), a premijerno je prikazan u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, gdje je potom osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film.

Snježana Tribuson

Snježana Tribuson

SNJEŽANA TRIBUSON rođena je u Bjelovaru. Diplomirala je filmsku i TV režiju 1981. godine na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb, gdje od 2004. godine predaje filmsku i TV režiju. Režirala je cijeli niz TV drama i filmova, među kojima su i Oktavijanom nagrađivani "Crna kronika ili dan žena" i "Tri ljubavne priče". Potpisala je cijeli niz televizijskih emisija i serija. Njen dugometražni prvijenac, "Prepoznavanje" nagrađen je s tri Zlatne Arene 1996. godine. "Tri muškarca Melite Žganjer" (1998.) nagrađen je sa sedam nagrada, a posljednji film "Ne dao bog većeg zla" s dvije Zlatne Arene. S Goranom Tribusonom potpisala je scenarije za 55 epizoda televizijske uspješnice "Odmori se, zaslužio si", a i režirala je dvadesetak epizoda serije. 2016. završila je svoj najnoviji film "Sve najbolje" za koji je i napisala scenarij. "Sve najbolje" je osvojio 15 nagrada.

Nevio Marasović

Nevio Marasović

NEVIO MARASOVIĆ rođen je 1983. godine. Diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb. Njegov dugometražni privijenac “The Show Must Go On”, ujedno i završni rad na Akademiji, na filmskom festivalu u Puli osvojio je niz nagrada uključujući nagradu Breza za najboljeg debitanta i nagradu Oktavijan za najbolji film po izboru kritičara. Kao redatelj potpisuje još dva igrana filma. Film “Vis-a-vis” bio je festivalska uspješnica, a portal Cineuropa ga je 2013. godine uvrstio u pet najboljih europskih naslova. “Goran” (2016.) je nagrađen sa 6 nagrada do sada, a festivalska distibucija još je u tijeku. Snimio je i režirao humorističnu seriju “Instruktor” čiji je autor i scenarist zajedno s glumcem Stjepanom Perićem. Osim snimanjem filmova, Marasović se profesionalno bavi snimanjem reklamnih spotova. 2018. dovršio je svoj četvrti dugometražni igrani film “Comic Sans”.

Dražen Žarković

Dražen Žarković

DRAŽEN ŽARKOVIĆ diplomirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1993. radi kao slobodni umjetnik, te je kao scenarist i redatelj realizirao niz igranih i dokumentarnih projekata. Režirao je dva dugometražna igrana filma "Ajmo žuti" i "Trešeta", televizijski film "Novogodišnja pljačka" i brojne dokumentarne filmove. Jedan je od redatelja humorističnih serijala "Bitange i princeze", "Odmori se, zaslužio si" i "Stipe u gostima". Za svoj je filmski i televizijski rad nagrađen nizom nagrada, između ostalih i s četiri Oktavijana. Na međunarodnoj sceni, njegov je naujspješniji film "Trešeta" nagrađen sa sedam međunarodnih nagrada i prikazan na cijelom nizu festivala. 2013. režirao je kino-uspješnicu, nastavak filma "Koko i duhovi" - film za djecu "Zagonetni dječak".

Ivana Jurić

Ivana Jurić

IVANA JURIĆ rođena je u Osijeku 1982. godine. Diplomirala je animaciju i nove medije na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Tijekom studija nagrađena je za svoj ukupan studentski rad. Režirala je kratki animirani film "Ja" za koji je 2009. godine nagrađena s ESSL Award CEE. Njen kratki animirani fim "Soba" ostvario je veliki uspjeh. Prikazivan je na brojnim festivalima animiranog filma, a osobito je zapaženo bilo prikazivanje filma u programu New directors / New films u New Yorku 2012. godine. Film je osvojio je Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma. Bio je prikazan i na prestižnoj televiziji ARTE u programu koji predstavlja svega dvanaest filmskih naslova iz godišnje europske proizvodnje. Najnoviji kratki animirani film "Kukuljica" u 2014. je započeo svoj festivalski život. Ivana svoje likovne rade izlaže i na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Predrag Ličina

Predrag Ličina

PREDRAG LIČINA rođen je 28. svibnja 1972. u Zagrebu. Studirao je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ranih devedesetih pisao je filmske kritike za novine (Vjesnik, Studio, Panorama), a nakon toga je radio kao prvi pomoćnik redatelja na Hrvatskoj televiziji, gdje je asistirao na izradi glazbenih dokumentarnih filmova. Do kraja devedesetih potpisao je i sedamdeset muzičkih spotova. Između 1997. i 1999. godine režirao je tri dokumentarna filma ("22:04", "Pet plus", "Mladi talenti") za Hrvatsku televiziju, također u okviru redakcije ozbiljne glazbe. Početkom 2000. godine počeo je režirati reklamne spotove kojih je do danas snimio osamdesetak. 2012. napisao je i režirao 15 epizoda humoristične serije za mlade "Nedjeljom ujutro, subotom navečer". 2013. režira svoj prvi kratki igrani film "Teleport Zovko", a 2019. izlazi njegov dugometražni prvijenac "Posljednji Srbin u Hrvatskoj".

Goran Dević

Goran Dević

GORAN DEVIĆ rođen je 1971. godine u Sisku. Filmsku i TV režiju diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje radi kao asistent na Odsjeku režije. Autor je brojnih dokumentarnih filmova nagrađivanih u zemlji i inozemstvu: "Uvozne vrane", "Nemam ti šta reć ljepo", "3" i "Sretna zemlja". "Uvozne vrane" osvojile su nagrade u Motovunu, Sarajevu i Danima hrvatskog filma i bile prikazane na desecima međunarodnih festivala. Dugometražni igrani prvijenac "Crnci" koji je režirao i napisao zajedno sa Zvonimirom Jurićem nagrađen je s četiri hrvatske i osam međunarodnih filmskih nagrada, između ostalih Grand prix nagradama na festivalima u Linzu, Ljubljani i Beogradu. "Crnci" su 2010. bili hrvatski kandidat za Academy Awards. Iste su godine nagrađeni Nagradom grada Zagreba.

Lukas Nola

Lukas Nola

LUKAS NOLA (1964.-2022.) diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti 2003. godine. Studirao je i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kroz karijeru radio je kao scenograf, pisao dramske tekstove te režirao kazališne predstave ("Ptice II", "Plan 9", "Horda"). Predavao je na Odsjeku režije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je brojnih televizijskih emisija, filmova i serija. U razdoblju od 1984. do 2013. godine snimio je sedam dugometražnih igranih filmova. Na Filmskom festivalu u Puli nagrađivan je Zlatnim Arenama za filmove "Svaki put kad se rastajemo", "Rusko meso", "Nebo sateliti" i "Sami". Za svoje je radove primao i nagrade Vladimir Nazor i Oktavijan. Scenarist je svih svojih filmova. Osim dugometražnih, zapažen je autor i eksperimentalnih filmova, između ostalih "Krađa", "Foto atelje", "Svi uvjeti za priču". Dugometražni igrani film "Šuti" snimio je 2013. godine, a napisao je i režirao dramsku TV seriju "Čuvar dvorca" 2017 godine. Njegov posljedni film je “Escort”, proizveden 2022. i dovršen 2023. godine.

Ivan Veljača

Ivan Veljača

IVAN VELJAČA rođen je 1984. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu - studij dizajna na zagrebačkom sveučilištu. Isprva radi kao asistent scenografa, a kasnije i kao scenograf na više TV serija. Paralelno se bavi dizajnom interijera i namještaja, a sa svojim studentskim radovima sudjeluje na nekoliko izložbi. "Majka asfalta" redatelja Dalibora Matanića prvi mu je dugometražni igrani film u ulozi scenografa. Kasnije kao scenograf radi na više kratkih igranih filmova kao i na dugometražnim igranim filmovima "Koko i duhovi" Daniela Kušana, "Šuti" Lukasa Nole, "Zagonetni dječak" Dražena Žarkovića, "Takva su pravila" Ognjena Sviličića, "Ljubav ili smrt" Daniela Kušana te "Uzbuna na Zelenom Vrhu" Čejen Černić. Kao asistent scenografa radio je i na projektu serije Game of Thrones II. Kratki igrani film "Pura" mu je redateljski debi.

Sonja Tarokić

Sonja Tarokić

SONJA TAROKIĆ završila je diplomski studij filmske režije na Akademiji dramske umjetnosti 2012. te preddiplomski studij komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu iste godine. Autorica je nekoliko nagrađivanih kratkih igranih filmova među kojima je posljednji kratki igrani film kojeg je potpisala kao scenaristica i redateljica "Tlo pod nogama" premijerno prikazan na IFF-u Rotterdam te je nagrađen nagradom za najboljeg mladog autora na Danima hrvatskog filma 2014. Kao redateljica i scenaristica također potpisuje zapažene kratke igrane filmove "Ja sam svoj život posložila", "Kurvo!" i "Crveno", a u suradnji s Hanom Jušić bila je ko-scenaristica i ko-redateljica na kratkim filmovima "Rođendan" i "Pametnice". Trenutno priprema svoj prvi autorski dugometražni igrani film "Zbornica".

Čejen Černić

Čejen Černić

ČEJEN ČERNIĆ diplomirala je filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirala je niz kratkih filmova među kojima se izdvajaju kratkometražni igrani film "Pratioci" te kratkometražni dokumentarni filmovi "Krug", "Meni bez mene" i "Il Postino". Od 2007. godine radi kao asistentica na igranim filmovima i serijama, dokumentarnom i animiranom filmu te kao suradnica na plesnim predstavama. 2013. potpisala je scenarij i režiju za svoj prvi kratki animirani film "Cura koja je voljela bajke". 2017. je režirala svoj prvi dugometražni igrani film "Uzbuna na Zelenom Vrhu" prema istoimenom romanu Ivana Kušana.

Ivan-Goran Vitez

Ivan-Goran Vitez

IVAN-GORAN VITEZ rođen je 1975. godine u Zagrebu gdje je studirao tv i filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Napisao je i režirao provokativni kratki film "Pomor tuljana" (2000.) koji je bio odbijen kao diplomski rad na ADU. Njegov srednjemetražni film "Posljednja pričest" (2005.) osvojio je Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu 2005. godine. Autor je dokumentarca o hrvatskom Filmskom festivalu u Puli, "Male ruke" (2001.). Redatelj je i koscenarist TV serije "Zakon!" kao i dvanaest epizoda serije "Bitange i princeze". Njegov dugometražni filmski debi "Šuma summarum" (2010.) osvojio je dvije Zlatne Arene (montaža i kostimografija) na Festivalu igranog filma u Puli i bio prikazn na nizu međunarodnih filmskih festivala.

Miranda Herceg

Miranda Herceg

MIRANDA HERCEG diplomirala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. U profesionalnom radu aktivna je na širem umjetničkom području od dizajna do filma. Sudjeluje na domaćim i međunarodnim izložbama i festivalima. Redateljica je i scenaristica eksperimentalnih filmova "Od do" i "Hotel za pse". Dobitnica je nagrade Oktavijan za najbolji eksperimentalni film na 21. Danima hrvatskog filma, nagrade publike na Naoussa Int. Film Festivalu 2012. i nagrade Prix Experimentale na Int. Film Festival u Aubagneu 2013. Članica je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. "Prvi udah" je njen najnoviji kratki eksperimentalni film.

Marko Šantić

Marko Šantić

MARKO ŠANTIĆ rođen je 1983. u Splitu. Na Akademiji za kazalište, radio, film i TV u Ljubljani diplomirao je 2008. godine. Autor je nekoliko kratkih igranih filmova između kojih se izdvajaju "Ništa osobno" nagrađen na Danima hrvatskog filma 2010. nagradom za najbolju režiju, zatim film "Sretan put Nedime" nagrađen slijedećim nagradama: Student visionary nagradom iz 2007. na Tribeca Film Festivalu, nagradom za najbolji kratki film iz 2006. na sarajevskom filmskom festivalu, zatim nominacijom za najbolji kratki film 2006. od strane European Film Academy te nizom drugih nagrada. Kratki igrani film "Rupa" je također nagrađen u Sarajevu 2007., zatim nagradom studentskog žirija 2007. Young Cinema Art World Student FF, te nagradom za najbolji film 2008. Mostra delle scuole Europee di cinema. Režirao je i dokumentarni film "Dom za sjećanje" te TV dramu "Veliki bijeg".

Saša Ban

Saša Ban

SAŠA BAN rođen je 1978 g. u Zagrebu. Diplomirao je Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu, 2003. godine diplomirao je komparativnu književnosti i filozofiju. Član je Društva hrvatskih filmskih redatelja od 2007. godine. Njegov dokumentarni film "Park", nagrađen je dvjema nagradama na 14. Danima hrvatskog filma. Kratki igrani film "Interijer – stan – noć" nagrađen je na Cottbus film festivalu 2009. godine. Režirao je dokumentarne TV emisije: "Mjenjačnica", "Koledžicom po svijetu" i "Direkt". Redatelj je kratkometražnog dokumentarnog filma "Ana i njezina braća" koji je uvršten u službeni program Chichago International Children's Film Festivala 2010. Za dugometražni dokumentarni film "Zemlja znanja" na 9. Zagreb film festivalu nagrađen je Specijalnim priznanjem. 2013. godine režirao je kratkometražni igrani film "Ljepotan" u produkciji Kinorame.

Melissa de Raaf, Razvan Radulescu

Melissa de Raaf, Razvan Radulescu

MELISSA DE RAAF (Nizozemska, 1976.) trenutačno studira teoriju umjetnosti, filozofiju i medijske umjetnosti na Hochschule für Gestaltung Karlsruhe u Njemačkoj. Nezavisni je kustos programa eksperimentalnog filma i izložbi u Nizozemskoj, Njemačkoj i Rusiji i surađuje s vizualnim umjetnicima, tvorcima dokumentarnih i drugih filmova kao scenarist i kao redatelj.

RAZVAN RADULESCU (Rumunjska, 1969.) studirao je književnost i dirigiranje u Bukureštu. Napisao je dva romana i radio je kao umjetnički direktor u časopisima. 1999. započeo je pisati filmske scenarije, između ostalih i za nagrađivani "Stuff and Dough" (Cristi Puiu), "Niki and Flo" (Lucian Pintilie), "The Paper will be Blue" (Radu Muntean) te za međunarodno priznati "The Death of Mr. Lazarescu". Radio je kao scenaristički supervizor na filmu Crisia Mungiua "4 Months, 3 Weeks, 2 Days", Canneskom pobjedniku 2008. godine. Trenutačno predaje dramaturgiju na HFG Karlsruhe u Njemačkoj.

Robert Orhel

Robert Orhel

ROBERT ORHEL rođen je 1975. godine. Diplomirao je Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Član je društva Hrvatskih filmskih i TV redatelja. Režiser je brojnih dokumentarnih filmova ("Kinoamater", "Brazil, Brazil", "Direkt", "Svjedoci vremena - velikani duha: Joža Horvat"). Režirao je niz epizoda televizijskih serijala "Mamutica", "Dobre namjere" i "Kazalište u kući", te kratke filmove "Leti, leti" (2003.), višestruko nagrađivani "Sunčana strana subote" (1999.) te "U 4 sata" (1996.). Snimao je reklamne i glazbene spotove za koje je bio i nagrađivan. Za svoje je radove triput nagrađen nagradom kritike Oktavijan. Radi kao docent na katedri za TV i filmsku režiju Akademije dramske umjetnosti Zagrebu. Scenarist je i redatelj svog debitantskog dugometražnog igranog filma "Hitac".

Simon Bogojević Narath

Simon Bogojević Narath

SIMON BOGOJEVIĆ NARATH diplomirao je 1992. na slikarskom odsjeku Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao redatelj, scenograf , CGI artist/animator ili grafički dizajner u posljednjih dvadeset godina radi na mnogim umjetničkim i komercijalnim projektima (TV-emisije, glazbeni spotovi, reklame, kazališne predstave i autorski kratki i dugometražni filmovi. Kao profesionalni CGI artist/animator i redatelj također radi za renomirane klijente. Režira, animira i producira vlastite autorske animirano-eksperimentalne filmove za koje dobiva niz domaćih i međunarodnih priznanja i nagrada. Režirao je desetak kratkih animiranih filmova, između ostalih i zapažene filmove "Morana", "Levijatan", "Plasticat", "Bardo Thodol", itd. Trenutno priprema svoj prvi dugometražni igrani film "Illyricvm".

Bojan Vuletić

Bojan Vuletić

BOJAN VULETIĆ rođen je 19. kolovoza 1977. godine u Beogradu. Filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu diplomirao je 2007. godine. Radio je kao asistent režije na velikom broju filmova, te samostalno režirao nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova kao i TV serija ( "Ljubavnici", "Suze Dennisa Tita" , "Vanda nikad ništa ne zaboravlja" , "My heart and I" ). U produkciji RTV B92 do sada je režirao dokumentarne filmove "Ćuruvija" i "Goblen na srpsko-hrvatskom" koji je nagrađen na Motovun film festivalu 2004. godine. "Praktični vodič kroz Beograd, s pjevanjem i plakanjem" mu je prvi igrani film, a međunarodnu premijeru imao je na uglednom festival u Karlovim Varyma. Na Festvalu igranog filma u Puli 2012. godine osvojio je nagradu međunarodne kritike FEDEORA. Koscenarist je filma "Ljubav i drugi zločini" , te autor ideje za kratki film "Izvanredna Vera" u nagrađivanom omnibusu "Lost and Found".

Vinko Möderndorfer

Vinko Möderndorfer

VINKO MÖDERNDORFER rođen je 1958. god. Diplomirao je kazališnu režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju. Osim filmove, režira i u kazalištu, operi i na televiziji. Također je i pisac - do sada je objavio preko 40 knjiga. Svoj prvi igrani dugometražni film "Predmestje" snimio je 2004. godine, a za njim je 2008. godine uslijedio film "Pokrajina Št.2". Za oba je filma napisao scenarije po svojim istoimenim romanima. Oba filma su bila premijerno prikazana u Veneciji i dobila su brojne domaće i međunarodne nagrade. Osim u Veneciji, film "Predmestje" prikazan je na još tri festivala A kategorije: Montreal, Karlovy Vary i Cannes. Film "Pokrajina Št.2" je bio slovenski kandidat za Oscara za film na stranom jeziku. Film je na Festivalu slovenskog filma dobio šest nagrada i dvije međunarodne nagrade. Prodajni agent filma je francuska kuća Wide Management koja je do sada prodala film distributerima u 11 zemalja. Film "Inferno" je njegov treći cjelovečernji igrani film.

Marta Prus

Marta Prus

MARTA PRUS rođena je 1987. u Varšavi, u Poljskoj. Diplomirala je režiju dokumentarnih filmova u Filmskoj školi Andrzej Wajda (Andrzej Wajda’s Master School), a trenutno studira režiju na Poljskoj državnoj školi filma u Łódźu (PWSFTviT: Państwowa Wyższa Szkoła Filmowa Telewizyjna i Teatralna im. L.Schillera). Snimila je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova za koje je osvojila desetak filmskih nagrada.

Vuk Ršumović

Vuk Ršumović

VUK RŠUMOVIĆ rođen je u Beogradu 1975. Studirao je dramaturgiju za film, kazalište, TV i radio na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Također je studirao analitičku psihologiju. Pisao je scenarije za dokumentarne filmove, igrane serije, animaciju i kratke igrane filmove. Uz filmsko i TV iskustvo radi i kao dramaturg u velikim srpskim kazalištima. U 2007. osnovao je produkcijsku kuću BaBoon Production koja je proizvela nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova. “Ničije dijete” je njegov redateljski debi.

Sara Kern

Sara Kern

SARA KERN je redateljica i scenaristica rođena u Ljubljani 1989. godine. Diplomirala je filmsku i TV režiju, a tijekom studija nagrađena je s Grossmanovom nagradom za scenarij četiri godine uzastopno. Njen kratki diplomski film "Maks" iz 2012. prikazao se u više od 15 zemalja, osvojivši tako brojne inozemne i domaće nagrade, a film je distribuirao japanski Pacific Voice. Sara je radila kao scenaristica i redateljica na dječjim TV emisijama, kao i na radiju. "Sretno, Orlo!" je njen posljednji kratki igrani film. Trenutno priprema svoj debitantski dugometražni igrani film "Ivana".

Michaela Müller

Michaela Müller

MICHAELA MÜLLER je rođena u Švicarskoj; magistrirala je animaciju i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njen kratki uspješni film "Miramare" (2009.) doživio je međunarodnu premijeru 2010. na canneskom filmskom festivalu te je bio prikazan na više od 100 filmskih festivala. Film je osvojio 18 nagrada, između ostalih Grand Prix na Festivalu animacije u Ljubljani, Golden Centaur za najbolji debitantski film na filmskom festivalu u St. Petersburgu Message to Man, te švicarsku filmsku nagradu Quartz. 2012. godine Michaela je pozvana na umjetničku rezidenciju Location One u New Yorku gdje je izlagala animacijske instalacije "Transit" i "Conductivity". 2012. godine zajedno s plasačicom Zrinkom Šimičić Mihanović i dizajnerom zvuka Fa Ventilatom pokrenula je multimedijski performans "Trag/Trace/Spur" u MSU-u. Projekt je nastavljen 2013. u SC-u: "Up the Stairs, Behind Doors, Out the Window". 2015. slikala je animacije za operu "Orlando". Njen najnoviji animirani kratki film "Aerodrom" imao je premijeru 2017 i ima vrlo uspješnu festivalsku distribuciju.

Ognjen Glavonić

Ognjen Glavonić

OGNJEN GLAVONIĆ diplomirao je Filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njegovi kratki studentski filmovi prikazani su na preko 60 filmskih festivala dobivši nekoliko nagrada. "Živan pravi punk festival" je Glavonićev prvi dugometražni dokumentarni film. Nakon pariške premijere, film je selektiran i prikazan na preko 30 međunarodnih festivala, kao što su Roterdam IFF (Nizozemska), CPH:DOX (Danska), ... Njegov posljednji film, dugometražni dokumentarac "Dubina dva" imao je svjetsku premijeru na 66. filmskom festivalu u Berlinu. Glavonićev prvi dugometražni igrani film "Teret" podržan je od strane Hubert Bals fonda, uglednog francuskog CNC-a te švicarskog fonda Vision Sud Est. Predstavljen je na koprodukcijskim marketima Cinemart, Les Arcs i Connecting Cottbus (gdje je i osvojio nagradu) te u okviru Producers Network sekcije na canneskom festivalu. Teret je 2018. uvršten u paralelnu selekciju filmskog festivala u Cannesu '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs'). Glavonić je jedan od osnivača i direktor Pančevo Film Festivala, a radi i kao urednik filmskog programa CZKD-a, te kao jedan od selektora Bašta Fest-a.

Miha Mazzini

Miha Mazzini

MIHA MAZZINI rođen je 1961. godine u Kranju. Postdiplomski studij kreativnog pisanja za film i TV završio je na Sveučilištu u Sheffieldu u Engleskoj. Autor je dvaju nagrađivanih scenarija za dugometražni igrani i TV film, a kao redatelj potpisao je pet kratkih filmova i dokumentaraca. Dugometražni film "Izbrisana" njegov je redateljski prvjenac za kino distribuciju. Autor je gotovo trideset knjiga koje su prevedene na 9 različitih jezika, a kao računalni stručnjak objavio je devet stručnih priručnika. Dobitnik je brojnih književnih i filmskih nagrada, od kojih se najviše ističe američka književna nagrada Pushcart koja mu je dodijeljena 2012. godine. Njegov rad uključen je u nekoliko svjetskih literarnih antologija.

Manuel Šumberac

Manuel Šumberac

Manuel Šumberac magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno djeluje u području animiranog filma i ilustracije. Član je Hrvatskog društva filmskih djelatnika. Autor je animiranih filmova, glazbenih video spotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga. Do sada je realizirao četiri autorska kratkometražna animirana filma te veći broj namjenskih animiranih filmova, objavio više od 500 ilustracija u Hrvatskoj i inozemstvu, surađivao kao ilustrator na više od petnaest knjiga, te izdao dvije autorske knjige. U svojstvu glavnog animatora surađivao je na autorskom filmu Guliver (2009., redatelj Zdenko Bašić, Infine) te autorskom filmuIndustrija (2014., redatelj Livio Rajh, Bold Studio). U svojstvu supervizora animacije surađivao je na animiranom serijalu &black&white (2017. - 2018., redatelj Darko Bakliža, Amulet Studio). U svojstvu umjetničkog suradnika predaje na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije. Za svoj je rad višestruko nagrađivan.

Radu Jude

Radu Jude

RADU JUDE, rumunjski redatelj i scenarist, 2003. godine stječe svoju diplomu na Odsjeku za filmsku režiju Fakulteta za medije u Bukureštu. 2006. godine debitira kratkim filmom Katodna cijev, nagrađenim s više od pedeset međunarodnih priznanja. Njegov dugometražni igrani prvijenac - film Najsretnija djevojka na svijetu – koji međunarodno priznanje stječe sudjelovanjem na više od pedeset filmskih festivala diljem Europe i svijeta. 2015. godine, Jude s filmom Bravo! na Berlinaleu dobiva Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja, a 2016. Posebnu nagradu žirija u Locarnu za film Srca s ožiljkom. Iste ga godine Europska filmska akademija nominira za najboljeg europskog scenarista. 2017. Judeov prvi dokumentarni film Mrtvi narod imao je premijeru Locarnu. Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari osvaja dvije prestižne nagrade u Karlovyim Varyima: Kristalni globus i Label Europa Cinema Prize. Dva njegova najnovija filma, Velika slova i Odlazak vlakova s postaje, premijerno su prikazana na Berlinale Forumu 2020. godine, a 2021. nagrađen je Zlatnim medvjedom za film Baksuzno bubanje ili bezumni pornić.

Radivoje Andrić

Radivoje Andrić

RADIVOJE ANDRIĆ je filmski i televizijski redatelj čija su ostvarenja, nakon ogromne popularnosti kod domaće i regionalne publike, s vremenom stekla i kultni status. Jedan je od rijetkih redatelja suvremene srpske kinematografije čiji su filmovi bili podjednako priznati od strane kritike, bili gledani i voljeni od domaće i regionalne publike, ali i uspješni na međunarodnim festivalima. Njegov dugometražni prvijenac Tri palme za dve bitange i ribicu (1998.) u SRJ pogledalo je 280.000 gledatelja, a sljedeći film, Munje! (2001.) nevjerojatnih 570.000 gledatelja. Andriće film Kad porastem biću kengur u regii je pogledalo 300.000 gledatelja, a nagrađen je na festivalima u Solunu i Motovunu. Autor je knjige za djecu Kako snimiti film, objavljenoj u Srbiji, Inodneziji, Kini i Poljskoj.

Dubravka Turić

Dubravka Turić

DUBRAVKA TURIĆ diplomirala je filmsku i TV montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Profesionalno se bavi režijom, montažom i pisanjem scenarija. Montirala je preko 20 igranih, eksperimentalnih i animiranih filmova i više od 200 reklamnih spotova. Njezin prvi autorski projekt, kratki igrani film “Belladonna”, osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti nagradu za najbolji kratki igrani film na Venecijanskoj Mostri 2015. godine. Film je također bio u službenoj konkurenciji Sundance film festivala i još uvijek putuje po raznim svjetskim festivalskim destinacijama. Dubravkin drugi kratkometražni igrani film “Trešnje” premijerno se prikazao u prestižnoj Director’s Fortnight selekciji (program 15 dana autora) u Cannesu, u svibnju 2017. godine. Dubravkin treći kratkometražni film «Tina» doživio je svoju premijeru u programu Sarajevskog filmskog festivala 2019. godine. „Tragovi“ su Dubravkin prvi dugometražni igrani film.

Vladimir Perišić

Vladimir Perišić

VLADIMIR PERIŠIĆ je nakon studija književnosti na Univerzitetu Pariz VII diplomirao filmsku režiju na La Fémis u Parizu. Njegov diplomski film Dremano oko prikazan je u okviru selekcije Cinéfondation u Cannesu 2003. Njegov prvi dugometražni igrani film Ordinary People imao je svjetsku premijeru u programu Critic's Week canneskog filmskog festivala. Sudjelovao je u zajedničkom filmu Mostovi Sarajeva koji je bio u službenoj konkurenciji Cannesa 2014. Jedan je od selektora i direktora Autorskog festivala u Beogradu, a 2018. i 2019. je radio kao selektor canneskog programa ACID. Lost Country je Perišićev drugi dugometražni film.

Goran Stolevski

Goran Stolevski

GORAN STOLEVSKI je rođen i odrastao u Makedoniji, a u tinejdžerskoj dobi se preselio u Australiju. Diplomirao je kreativne umjetnosti na Sveučilištu u Melbourneu i magistrirao film i televiziju na Victorian College of the Arts. Njegov debitantski igrani film, You Won't Be Alone, premijerno je prikazan u službenoj konkurenciji na filmskom festivalu Sundance 2022. godine, dok je njegov drugi film, Of an Age, otvorio Međunarodni filmski festival u Melbourneu 2022., nakon čega je osvojio nagradu CinefestOz od 100.000 dolara za najbolji australski film. Goran je prije toga snimio dvadeset i pet kratkometražnih filmova, koji su sudjelovali na više od 200 festivala diljem svijeta, a film Would You Look at Her osvojio je Nagradu žirija za najbolji međunarodni kratkometražni film na filmskom festivalu Sundance 2018. i bio odabran za Criterion Channel.

Ivan Marinović

Ivan Marinović

IVAN MARINOVIĆ rođen je 1984. godine u Kotoru, Crna Gora. Diplomirao je industrijski dizajn na Politecnico di Milano 2007. i magistrirao filmsku režiju na FAMU u Pragu 2011. Njegov dugometražni prvijenac "Igla ispod praga" premijerno je prikazan u službenoj konkurenciji na Sarajevo Film Festivalu 2016., a bio je i crnogorski kandidat za Oscara. Član je Europske filmske akademije, a u dva mandata je bio i predsjednik Udruženja filmskih redatelja i producenata Crne Gore. “Živi i zdravi”, njegov drugi igrani film kao scenarista/redatelja, je premijerno prikazan u natjecateljskom programu festivala Black Nights u Tallinnu 2023.

Mladen Đorđević

Mladen Đorđević

MLADEN ĐORĐEVIĆ javnosti je postao poznat svojim debitantskim dokumentarcem ‘’Made in Serbia’’, filmom o marginalcima iz svijeta porno-industrije u Srbiji, koji je premijerno prikazan na beogradskom FEST-u 2005. godine. Njegov prvi dugometražni igrani film ‘’Život i smrt porno bande’’ (2009.) stekao je status kultnog filma, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Prikazan je na preko 50 festivala širom svijeta, a najviše uspjeha imao je na festivalima fantastike i horora, uključujući Grossman FF (Najbolji film), Montreal FFF (Najbolji scenarij), Boston Underground FF (Nagrada žirija).

.